Medborgargarde?

Att hänga ut brottslingar på nätet med namn och bild är inte det att ta lagen i egna händer? Internet  är det vår tids skampåle? Ska människor få  förföljas på detta sätt i åratal ,även efter avtjänat straff. Motivet kan vara att man underkänner rättssystemet. Må vara att allt inte alltid blir rättvist när det är Svea rikas lag som gäller, men alternativet med högerextremistiska internetsajter är knappast att föredra. Det rättssystem vi har är ju trots allt alstrat ur demokratiska processer. Vad är dessa sajter ute efter? Rättvisa? Hämnd? Resultatet är ju inte att antalet brott minskar utan snarare att risken för återfall ökar, att utredningar av brott kan försvåras. Dessutom kan även oskyldiga anhöriga drabbas hårt.

 Att brottsoffer kan få impulser att vilja hämnas är förståeligt men att verkligen göra det är oacceptabelt.

Denna högerextremistiska internetaktivitet ökar pressen på de etablerade medierna att gå åt samma håll. "De etiska övervägandena sänks hela tiden och  vi kommer att få se allt fler namnpubliceringar" enligt Kennet Asp kan man läsa i dagens GP. "Folk kommer inte att nöja sig med en dagstidning där man först skapar intresse, men sedan inte berättar allt utan måste leta på Internet för att få reda på facit." Men vilka är "folk". Knappast vem som helst är så hyenelikt nyfiken. Inte ska man ge efter för de högerextremistiska internetsajtsaktiviteterna.

Dessa tycks drivas av ren ondska.
Annarkia skriver: "Inte kan det vara att förebygga brott. Forskning i länder där man gör så visar att det inte är fallet. Brott förebyggs inte utan skadan för de uthängda personerna och deras familjer är större än allmännyttan. Vad är i så fall den dolda agendan?"
 

Intressant?
Media:  AB DN  SVD1 2 3
Läs även andra bloggares åsikter om ,
   


Kommentarer
Postat av: kicki

Vi kan inte ha ett samhälle där privatpersoner agerar poliser och domare. Tänk vilken rättsröta det skulle bli.

2008-12-15 @ 21:54:51
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Annika

Jag tycker att man inte ska vrida historien tillbaka till 1800-talet då skampålen avskaffades.

2008-12-16 @ 22:34:21
Postat av: Våldtagen Q

NEJ! det är INTE rätt att låta privatpersoner agera poliser som de vill. Vi kan debattera gränser straff och domar men ALDRIG ALDRIG låta en hatmob överta polisens och domstolarnas ansvar. SPECIELLT INTE yrekeskriminella. Hur tror ni dessa OG har blivit medlemmar? genom att skänka gåvor till röda korset?

2009-01-05 @ 18:52:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0