8 mars internationella kvinnodagen

FAO

Kvinnor på landsbygden och den ekonomiska krisen
2009-03-06 16:10
Fao_small


Motverka den ekonomiska krisen: Investera i kvinnor och kvinnogrupper för att minska fattigdom

6 mars 2009 - Investeringar i kvinnogrupper på landsbygden är nyckeln till förbättrade levnadsförhållanden för familjer i utvecklingsländer. Det är ofta kvinnor som förser hushållet med mat, näring, energi och inkomster, säger FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, idag inför den internationella kvinnodagen.

Små projekt riktade till lokala kvinnogrupper i fattiga länder hjälper redan till att förbättra kosten och levnadsförhållanden för kvinnor genom att skapa arbetstillfällen för kvinnor och förse dem med grundläggande produktionsresurser och marknadsinformation.

"Investeringar i kvinnor och deras familjer och stärkande av deras skyddsnät kan vara ett av de mest effektiva sätten att lindra effekterna av den globala recessionen i utvecklingsländer", framhåller Eve Crowley, ansvarig för FAO:s avdelning för gender, jämställdhet och arbete på landsbygden.

Enligt FAO arbetar mer än 70 procent av de ekonomiskt aktiva kvinnorna i de minst utvecklade länderna med jordbruk.

I vissa delar av världen, som t.ex. Karibien och i Afrika söder om Sahara, producerar kvinnor så mycket som 80 procent av basfödan. I Afrika förser dessutom kvinnor hushållen med 90 procent av de träprodukter som används av hushållen (främst ved till matlagning och värme) samt 70 procent av de träprodukter som går till försäljning.

På många håll äger kvinnor ändå betydligt mindre mark än vad män gör. Kvinnor äger mindre än 11 procent av marken i Brasilien, 10 procent i Kamerun och 13 procent i Peru. I Indien och Thailand är mindre än 10 procent av markägarna kvinnor. Utan mark som säkerhet är det svårt för kvinnor på landsbygden att få tillgång till lån till basvaror som jordbruksredskap, utsäde och handelsgödsel. Dessutom domineras myndigheter och organisationer, som bestämmer över naturresurser som vatten, skog och avsalugrödor, ofta av män.

Det är dock möjligt att i viss mån komma runt de hinder som finns för kvinnors produktivitet genom att rikta mer krediter, insatsvaror och spridning av marknadsinformation till kvinnor, i synnerhet produktionsgrupper för kvinnor.

Satsningar på kvinnor och kvinnogrupper förbättrar också familjernas hälsa och kostintag eftersom det ofta är kvinnor som försörjer familjen.

FAO-projekt med fokus på kvinnor

Afghanistan

Ett läs- och skrivkunnighetsprogram utbildar kvinnor och hjälper dem att få insikt i och förstå frågor om hälsa, sanitet, trädgårds- och lantbrukshushållning och småföretagande. Hittills har 190 studiecirklar med totalt 3500 kvinnor deltagit i programmet, som siktar på att inkludera 35 000 kvinnor inom de kommande tre åren.

Bland de inkomstgenerande aktiviteter som FAO driver i Afghanistan kan nämnas Green Afghanistan Initiative, som är ett samarbete mellan FAO och FN:s utvecklingsprogram (UNDP) och Världslivsmedelsprogrammet (WFP). FAO har sedan 2006 startat 266 privata plantskolor som sköts av kvinnor, 40 allmänna plantskolor och 70 skogsplantskolor i provinserna Bamyan, Faryab, Sari Pul och Jawzjan. Dessutom har plantcentrat Mullah Gulam i Bamyan, som startades av FAO 2006, utbildat och anställt mer än 380 kvinnor.

Colombia

Bland de mest utsatta i Colombia är de kvinnor och barn som är internflyktingar till följd av en tioårig eskalering av stridigheter. Kvinnor och barn utgör merparten av internflyktingarna. Av dessa har runt 2 700 i Bogota och Medelin fått utrustning för att komma igång med odling och förbättra sin tillgång till näringsrik mat. Detta har hjälpt runt 14 000 utsatta människor, främst kvinnor.

Mongoliet

I Mongoliet spelar kvinnor en ledande roll i boskapsuppfödning och produktion och försäljning av mjölk. För att öka tillgången på säkra mejeriprodukter i städerna har ett nationellt mejericenter öppnats för att utbilda och hjälpa 1000 mejeriproducenter varav 60 procent är kvinnor. Detta samarbete mellan FAO och myndigheterna förser också 6000 studenter med ren mjölk.

Samoa

Kvinnogrupper står i centrum för att stort projekt i Samoa. Projektet ger kvinnor kunskap om ekologisk odling och rättvis handel samt tillträde till exportmarknader. Utbildning ger kunskap om ekologiska kriterier för hantering av kokos, kaffe, bananer och andra frukter samt kryddor, ingefära och kakao. Dessa produkter säljs både lokalt och exporteras på nischmarknader till bl.a. Nya Zeeland.

Västbanken och Gazaremsan

FAO stödjer också kvinnliga familjeförsörjare på Västbanken och på Gazaremsan genom ett antal projekt som stöder trädgårdsodling, hushållsindustrier och förädling av jordbruksprodukter. Dessa projekt ger tillgång till mat och ökade inkomster. Ett nyligen slutfört spanskfinansierat projekt gav direkt stöd till 648 hushåll med kvinnliga familjeöverhuvuden. Projektet uppmuntrade också samarbete mellan kvinnogrupper och med kvinnoorganisationer i andra länder. Dessutom pågår två projekt som finansieras av Italien och Spanien och som arbetar med totalt 650 utsatta kvinnor. Kvinnorna får hjälp att starta småskalig boskapsuppfödning, vattenbruk och trädgårdsodling. Projekten anordnar också utställningar som ger tillfällen för försäljning och bildande av affärsnätverk och kooperativ.

Läs mer:

FAO Norden om jämställdhet och landsbygdsutveckling

Gender and food security - statistics and maps

FAO sustainable development dimensions - gender and development 



Pressmeddelanden

Kvinnors medverkan är avgörande för jordbruket och matproduktionen
2008-10-15 10:45
Fastän kvinnor utgör mer än hälften av arbetskraften i jordbruket är de mer utsatta för diskriminering, fattigdom och hunger än män. Idag lanserar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, boken Gender in Agriculture Sourcebook som undersöker situationen för dessa kvinnor. Boken behandlar de svårigheter som kvinnor på landsbygden ställs inför samt föreslår fungerande lösningar.

Storskalig produktion av biobränsle kan öka marginaliseringen av kvinnor
2008-04-21 11:58
Ny studie om produktion av bioenergi fokuserar på kvinnors möjligheter till uppehälle

Miriam Makeba besöker våldtagna överlevare i Demokratiska Republiken Kongo
2008-03-13 10:50
FAO:s Goodwill Ambassadör hävdar att stöd till kvinnor är avgörande för landets utveckling under den bräckliga freden. Sångaren och aktivisten Miriam Makeba understryker att kvinnliga överlevande av sexuella övergrepp i DRC befinner sig i en "tredubblad tragedi" och lider av fysiska, psykiska och sociala skador, vilket underminerar landets försök att förbättra levnadsförhållandena.

Klimatförändringarna innebär ytterligare en utmaning för jämställdheten
2008-03-07 16:14
Effekten av klimatförändringarna "på jämställdhet och kvinnors möjlighet till inflytande kan bli djupgående och skulle kraftigt kunna minska de framsteg som hittills gjorts vad gäller jämställdhet i många delar av världen" anför Islands miljöminister,Þórunn Sveinbjarnardóttir i samband med att Internationella Kvinnodagen observeras vid FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisations, FAO:s, högkvarter

Kontaktpersoner

  


Newsdesk logo
=

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0