Augustiskörd

Fredag är veckans bästa dag. Upptäckte att fåglar kalasat på mina äpplen. Dags att skörda. Av mina 38 äpplen lyckades jag sno åt mig 23 från fåglar och maskar. Borde göra något av dem. äpplemos, äpplepaj eller äpplekaka. Kanske måla ett stilleben innan de ruttnar.
 

Läs även andra bloggares åsikter om ,


Senaste trädgårdsnytt


Mitt tre år gamla äppleträd av märket Katja har i år fått 38 äpplen. Inte dåligt! Men tyvärr har diverse små kryp hittat dit. Men en vacker dekoration i trädgården är det ju med ett träd fullt av röda äpplen. Nästa år får jag nog försöka hitta något ofarligt bekämpningsmedel som kan hjälpa mig att vinna kampen om äpplena. Vore ju trevligt att kunna äta några själv.

Vad finns?

Man kan undra vad som finns egentligen , i verkligheten.

Bildbevis på att mördarsnigelfärgade trädgårdsänglar finns.

Vad menar vi med "på riktigt" annat än att det är övertygande? Medvetandet övertygas av sina egna skapelser. Därför är inget i grund och botten verkligt av det vi kan se, höra, känna i drömmar eller i vaket tillstånd eller bortom bådadera. De innebär bara skiftande perspektiv.

Att vara fullständigt fri innebär att vakna upp från alla drömlika tillstånd och se vem man i själva verket är - verklighetens skapare. (Ur "Livet efter döden" av Deepak Chopra)


Om religion

Att enbart se religion som vidskepelse som inte längre har något värde i vårt sekulariserade samhälle är kanske trots allt att förhasta sig. Allt låter sig ju inte förklaras med naturvetenskap.
Kristendomen har  fortfarande inflytande i form av värderingar som vi hjärntvättats med via uppfostran. Vissa av dessa värderingar är ju bra.  
Kyrkans ritualer skapar en slags trygghet i vissa lägen. Kyrkor är vackra och en del av ett kulturarv. Kultur musik, mystik är ju trevligt. Själen behöver näring för att finna mening, ro...
Finns själen?
Olika religioner har en del gemensamma nämnare. Finns det något hos de olika religionerna att hämta för en modernt tänkande människa?
Kanske om man tar bort förlegade begrepp som djävulen, tanken att alla bär ett frö till ondska a priori m. m.
Som häxa med häxprocesserna i "färskt" minne känner jag en viss avsmak för kristendomen måste jag tyvärr säga. 
Vad fyller religonen för funktion? Vilka behov hos människan  tillgodoses av religionen?
Jag tror delvis att religionen är ett svar på människans önskningar. Om ett evigt liv till exempel. Om rättviseskipande (paj in the sky) är ett annat exempel. Religionen sägs av vissa vara ett opium för folket.
"Vem vet, inte jag..."
Läs även andra bloggares åsikter om


shopping

Jag har på senare tid förundrats över fenomenet shopping. Att man känner ett sug efter att shoppa trots att man inte egentligen behöver något. Är man ett offer för sitt ha-begär, för sin samlarmani, för reklamen, för marknadskrafterna. Behov av en massa onödiga prylar måste ha skapats för att produktionen ska hållas igång. Hjulen måste hela tiden snurra. 
Fördelarna och nackdelarna med att shoppa verkar väga lika. När man shoppar blir man glad. Glädjen varar en halvtimma ungefär. den är i alla fall inte jättelångvarig. Man bränner även kalorier. Nackdelarna  jag kan komma på är: Det tar tid. Det går åt en massa pengar. Himla tråkigt blir det om man inte har några pengar.
Jag känner människor som avskyr att shoppa,tvingar sig, men avskyr det. Bara om de absolut måste ha t ex nya kläder för att de gamla krymt eller slitits ut ,åker de till sta´n för att shoppa.  Hon, som jag tänker på kan absolut inte tänka sig att spendera en massa timmar på sta´n och bara gå omkring i affärer och leta. Man borde kanske ta efter hennes beteende och hoppa av karusellen, leva enklare, få mer tid över till ädlare saker. Kvaståkning t ex.

Inköpsstopp eller inköpstopp, det är frågan?  Läs även andra bloggares åsikter om Shopping

Vänskap

Nu ska jag skriva om fenomenet vänskap. Ingen av mina vänner och bekanta läser min blogg så därför kan ingen veta vem jag talar om. Det är ett svårt ämne att skriva om utan att bli personlig men jag ska försöka.

Vad innebär vänskap? Vad kan man kräva av vänner? Kan man kräva något?
Jag tycker att det bör finnas någon form av ömsesidighet vad det gäller vems problem man ska tala om, vems behov som är viktiga, offer i form av tid, och att tvingas avstå från sina egna intressen.

Man kan också kräva en viss form av tystnadsplikt så att man inte sprider ut vad ens kamrat berättat i förtroende och inte heller använder det mot den andre.

Man kan också kräva att bli respekterad och betraktad som en egen person med egna behov. Man är alltså inte bara till för den andras skull utan är en egen person.

Måste man vara lika? Kan den ena tala om för den andra hur den är och hela tiden hävda att   "vi är ju lika". Bör man inte vara intresserad av att lära känna varandra och se att olikheter kan vara berikande.

Om priset för vänskap  är att den får en att känna sig
Underlägsen
Ointressant
Opålitlig om jag ändrar mig och vill göra något annat än jag en gång sagt.
Otillräcklig
Känna skuldkänslor
Och vinsten av vänskapen är att:
Att ha någon att göra saker  med
Sällskap ibland

Då är priset för högt.

Om man verkligen bryr sig om en annan människa bör man inte låta den trycka ner en tills man inte längre står ut utan sätta ner foten och sätta gränser. Då ger man den andra en chans. Det är svårt  för ofta smyger det sig på en att man är fullständigt i klorna på den andra. Då är kan det vara för sent. Man tycker helt enkelt inte längre om den andra personen längre.

För att vänskap ska fungera måste man nog våga stå för vem man är, våga säga ifrån vad man tycker på ett tidigt stadium. Nu skuldbelägger jag mig själv för att en vänskapsrelation har spårat ur. Självklart är det inte enbart mitt fel. Men viktigt  är att se sin egen roll och att se att jag har ett val. Att låta andra mästra mig eller säga ifrån.

Ett mönster jag kan se är att jag tänker att "äsch det är väl inte så farligt" när jag blir utsatt för kränkande behandling, om och om igen tills det blir farligt. Tills det undergräver ens självkänsla och skapar ångest. Då drar jag vidare till nästa människa. Inget vidare bra sätt att fungera på.

Några relationer har jag emellertid lyckats med utan att detta har inträffat. Relationen med min man är ett positivt exempel. Och det finns fler exempel.

Med dessa tankar och dessa goda exempel i ryggsäcken drar jag nu vidare i livet

Läs även andra bloggares åsikter om

Sensommar

Efter en regnig semester då jag ändå bjudits på sol och värme vid mina två resor till Lysekil och Korrö, kommer värmeböljan som ett brev på posten samma dag som arbetet börjar. Den vackra augustifullmånen har hållit mig vaken en hel natt vilket nu förtiden gör mig alltför trött dagen därpå. Längtan till hösten, mörkret, lugnet finns vid sidan av vemodet över att sommaren snart är slut.
" Nu är det inte så mycket tid kvar, och man har inte längre någon framtid och krämporna börjar komma" sa en väninna häromdagen med tårar i ögonen.
Jo, så är det, mitt jordeliv sjunger på sista versen , framtiden är nu och jag lever mitt nionde liv. Min omättlighet, äter för mycket och blir allt fetare, är svår.
Men man får glädjas åt saker som inte alltid kommer att vara självklara.: Att i solskenet kunna njuta av en glass medan man väntar på väninnan vid spårvagnshållplatsen. Att kunna promenera en hel dag för att avsluta dagen med en god middag och ett glas vin. Att efter jobbet lyssna på sin talbok och sakta slumra in sittande i favoritfotöljen.
Man får se fram emot att gå på konsert till hösten. Kanske är det nu tid att leva i nuet.
Sagt och gjort, idag inhandlade jag räkor, vitt vin och cigaretter. Efter ett röstopp på 14 år var det inte svårt att röka.
Undrar just villka intressen som ligger bakom kampanjen om tobakens farlighet. Är det månne en bluff!

Läs även andra bloggares åsikter om Lysekil, semester, sensommar höst

RSS 2.0