Gott nytt år!


Åtta minusgrader, bitande kyla, glashala vägbanor och trottoarer får möjligheten att ta en kvasttur att framstå som ett bra alternativ. På årets sista dag måste ju ljus tändas på gravarna. Lyser det inte där på nyårsafton kanske de döda tror att jag glömt av dem. Jo att kvasten fungerar även i kylan kan man tydligt se på bilden. Men å andra sidan alla smällare och raketer måste man ju också akta sig för.

Årets sista dag, lite vemodigt att tänka på. Ett år som gått, försvunnit, snart är borta och man är ännu närmare döden. Detta är den tredje nyårsaftonen utan han som inte längre är här. Och först nu börjar jag förstå att han är borta. I morse tänkte jag att det blev en slags nyårsafton ändå förra året och ett slags år och ett slags liv. Ibland känns det som att man vant sig vid att han är osynlig och finns som en slags närvaro.
Nu närmar sig  nyårsfesten som ska vara här hemma i år. Sång, musik, ukulelespel och linedance står på programmet. 

På festen kommer vi nog att diskutera årets händelser. Jag har förberett mig genom att läsa andra bloggares inlägg.

Morgan skriver:

"Definitivt olustigt är hur omvärlden, framför allt USA och EU, hanterar eller inte hanterar situationen i Gaza.     Israels blockad omöjliggör återuppbyggnad. Ett tips till USAs överbefälhavare: Anmoda Israel att bryta      blockaden och sätt in 6:e flottan och Marinkåren för att understryka allvaret i denna anmodan. Nämnda styrkor ligger och slöar (som tur är kanske) bara några gångtimmar från Gaza.
Vi som inte har tillgång till 6:e flottan kan dra vårt strå till stacken genom att på olika sätt stödja kampanjen A Ship to Gaza och åtminstone gör det lite politiskt svårare för USA och EU att sitta med armarna i kors."Annarkia skriver:

"I finanskrisens spår ökar arbetslösheten, mer än i andra länder. Här har vi ju en regering som suttit still i båten. Bonussystemen och girigheten tog stryptag men vägrar släppa greppet.

Dimråderna runt alliansens arbetslinje lättade då konsekvenserna av hårdnande regler för arbetslösa och sjuka  blev uppenbara för alla och envar. Ministrarna skyllde på allt och alla. Bilden av en ansvarstagande regering   krackelerade.
Nästa år är det val och mycket tyder på att det blir byte på regeringstaburetterna. "


Tur att det finns bloggare som  skriver sådana bra inlägg!!!

GOTT NYTT ÅR! 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Besök i trädgården

Innan gumman tö tagit all snö inträffade något högst intressant.
Jag fick oväntat och fint besök i trädgården
Snögubbe med snölykta dök upp.
Är han kvar i morgon tro?Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


God Jul!

"Skit i traditionerna" ett tänkvärt citat från en klok person från sextiotalet kan man tänka på i dessa tider. De som gnäller över att halloween minsann inte är en svensk tradition och varför ska vi då fira den borde bara fira midvinterblot med tanke på var både granen och jultomten kommer ifrån. Så det så! Att halloween är komersiell är ju inte något argument med tanke på julen.
Det är ju bra för finanskrisen att människor vågar handla, sa en ekonom på TV igår. Med detta råd i bakhuvudet försatte jag mig i komersialismens klor en stund. Åkte till stan med min son för att jullshoppa. Habegäret och motionen fick sin beskärda del. Efter en sådan inköpstopp följer ett långvarigt inköpsstopp.
Vad ska man nu hitta på att tänka om julen?  På med försvarsmekanismerna på högsta styrka! Försvar behövs mot att tänka på världens elände,svält i USA, fattigdom i Sverige, krig, tortyr, svensk flyktingpolitik, uteliggare, arbetslöshet, nedskärningar.

Annarkia skriver:
"På närmare breddgrader   finns många som oroar sig för morgondagen. I Trollhättan blir det  bidrag istället för jobb.  Sjuka har beordrats  till arbetsförmedlingen och de som inte orkar ställs på bar backe. Ett  samhälle med välfärd för alla bröts ned under en mandatperiod och istället infördes ett samhälle med övervakning av alla genom FRA-lag och ny terroristlag av de som kallar sig alliansen.  Ett regeringsskifte ligger därför högt på önskelistan

Redan som barn fick vi lära oss att tomten alltid frågar om det finns några snälla barn innan säcken med klappar öppnas. Vad svarar Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund, Jöran Hägglund och Tolgfors när tomten åker förbi porten och skakar på huvudet och ropar":

- "Nej här finns inga snälla barn. Det blir inga klappar i år!""


Nu vill vi ha en riktigt god och fridfull jul.
Många firar kristi födelse själv firar jag ledighet från jobbet och ser fram mot god mat, trevlig samvaro med människor, lugn och frid, bra böcker och filmer.
Min barndoms jular föregicks av stress, julstädning, tjuvtittande på julklappar och fanns något godare än pepparkaksdegen jag stal ifrån julbaket. Själva julafton var fridfull och lycklig. Gnistrande snö, riktiga tomtar och tindrande julklappar. Jag minns att jag ömkade de vuxna som inte fick så många julklappar vilket de log åt .Inte visste jag att givandets glädje är störst.
Dessa minnen får en att vilja upprepa samma procedur år efter år. Och hittills har förväntningarna infriats varje år fast nu är det inte så viktigt med julklapparna och tomten är ju avslöjad.
Men julvätten! Jag säger bara julvätten! Julvätten finns i alla fall. Eller vad finns egentligen?

Dans runt midsommargranen till ukulelemusik kommer det att bli i år.

Jag fick lära mig något nytt om julen i år på jobbet. Jo, tomtar kan man få se i ögonvrån. Tittar man rakt på dem så vips är de borta. Vidare ska man inte tjuvstarta, tjuvtitta på julklappar, öppna alla luckor i adventskalendern, äta upp julgodiset i förväg. Då blir det inte lika spännande. Så med huset fullt av, julmat, godis och julklappar övar jag mig nu ikväll på uppskjuten behovstillfredställelse och impulskontroll. De som klarar sådant går det bra för senare i livet enligt amerikanska psykologiexpriment. Alltså dags på äldre da`r att lära om.

 

Läs även andra bloggares åsikter om


Vintersolstånd

Då vintersolståndet inföll, föll samtidigt snön och på morgononen när jag vaknade var hela världen vit. Midvinterblotet får emellertid vänta några dagar.
Även om världen tycks vit kan man inte låta bli att förfasa sig över alla hemskheter som sker.

Annarkia skriver:

"I ett reportage i israelisk TV medger  den israeliska läkaren och fd chef för kriminaltekniska institutet Yehuda Hiss att organ tagits utan tillstånd något som också tidigare varit känt. Det som är nytt är att uppgifterna enligt AP bekräftas av israelisk militär".

Detta är hårresande. Hur kan något sådant få förekomma?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Livet före jul


Is i fågelbadet, blommande novemberkaktus, bär lyser röda på oxlarnas kala grenar och luciaframträdandet är lyckligen avklarat efter veckor av träning. Då kan justöket ta vid.

Dofter av nybakade bullar och saffranskaka fyller mitt hus och i år har jag lyckats få ljus i utomhusjulgransljusen i äppleträdet. Julstädandet är i ett långt framskridet skede.

Mellan varven rastar jag med min nya talbok "Ur vulkanens mun" som är en så träffsäker skildring av hur kommunikationen mellan människor kan bli med tolkningar av tonfall och mimik grundade på förutfattade meningar. Man blir trollbunden och kan inte sluta lyssna.

Jag antar utmaningen från Annarkia:

Ett solo på gitarr innan julmedleyt på julafton är min utmaning till heksann. "

Men då krävs sång  av alla så att man inte kan höra när jag spelar fel. FFR! Finn fem rätt!

Förra årets utomordentligt fiffiga uppfinning en ny, mycket smart, tidsbesparande och energibesparande uppfinning kommer väl till pass  i år också. Nämligen julstädning light, om jag ska hinna träna.

Och varför ska man städa länge, grundligt och väl när det är så mycket annat att stå i juletid.

Bättre rent i hörnen än ett smutsigt... Eller hur var det nu igen?

 

 

 

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Ingen CD under granen!

-"Inga platta plaket med CD eller DVD under granen i år. Att byta ut  plastbiten mot en riktig upplevelse är  inte bara envbra idé som gynnar upphovsrättshavare direkt utan är samtidigt en känga åt upphovsrättsindiustrin. Det är ju bara snälla barn som får julklappa, eller hur! så med tanke på upphovsrättsindustrins framfart efter IPRED så... Något att ha i bakhuvudet när vi ger oss ut för att julshoppa.


Från Olof B lånar jag bilden och ide'n." (annarkia)Alla tre bilderna har CC_BY_SA-licens. Det betyder att du kan kopiera, återanvända, remixa som du vill, men lämna länk till källan.

Andra som tänker kultursmart:
Anna Troberg,
Opassande
Yamiko
Scaber Nestor
Farmor Gun
Bandhunden skäller
OlofB
Sugbloggen
Den nya medborgarrättsrörelsen
JensO
Fridholm
Annarkia
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Tomten avskaffas

 

Här om dagen kunde man läsa i GP att tomten är skapad av djävulen enligt en präst på Nordjylland. Hur kan han veta det? Frikyrkopastorn bannlyste tomtar från sin församling för att undvika djävulsdyrkan. Hoppas församlingen bannlyste prästen i stället.

Hur uppkommer fundamentalism, kan man fråga sig.

Om man är så rädd att göra fel att man fokuserar på det som är fel och negativt ser man till slut inte det som är bra och positivt. Livet blir inskränkt, glädjefattigt och olustfyllt. Man letar fel överallt och skapar regler för att undvika fel. Till slut är man helt fel ute.

Finn- fem- fel typer finns överallt inom olika områden, där de stenhårt försöker sätta sin prägel på verksamheten.

 

Min favoritmånad november är till ända. I november finns bara vanlig vardag. Förutsägbarhet.

Träden släpper sina sista löv och de kala trädskeletten framträder i det speciella novemberljuset. Mörkret bjuder in till lugn, stearinljus, kura skymning.

Tomtarna tassar tyst och pysslar i smyg.

 

, ,

RSS 2.0