FAO varnar för ökad hunger efter konflikten - nödinsatser förbereds


Rom, 30 januari 2009 - Tillgångar för nästan alla Gazas 13 000 familjer som livnär sig på jordbruk, boskapsskötsel eller fiske har skadats under konflikten och många lantbruk har blivit helt förstörda, fastställer FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, idag.

Den förstörelse som drabbat jordbrukssektorn har förvärrat de svårigheter för matproduktionen, som orsakats av de 18 månadernas blockad av gränsen: Insatsvaror till jordbruket är antingen för dyra eller helt enkelt inte tillgängliga, tillträde till Gaza har inskränkts både land- och sjövägen och import och export har kraftigt begränsats. På grund av den begränsade jordbruksproduktionen står Gazaborna inför en akut brist på näringsrik, lokalt producerad mat till överkomliga priser. Kött och protein från animalier går i stor sett inte att få tag på.

Allt fler familjer i Gaza är beroende av matbistånd eller övergår till billigare och mindre näringsrik mat och FAO räknar med ökade svårigheter för Gazaborna att få tillgång til mat och även med stigande undernäring.

"Bönder som redan innan konflikten kämpade för sitt uppehälle står inför en oåterkallelig förlust av sitt levebröd eftersom de inte kan ersätta eller laga förstörd utrustning, odlingsmark eller boskap", säger Luigi Damiani, FAO:s projektsamordnare i Jerusalem. "Det kommer att bli allt svårare för många kvinnor, vars män dödades eller skadades i konflikten, att föda sina familjer."

FAO kommer inom kort att återuppta sina projekt i Gaza och har redan börjat planera nödinsatser för jordbruket för att hjälpa de mest utsatta familjerna. Insatsvaror som utsäde, groddar, gödsel, foder och veterinärutrustning kommer att distribueras för att ge plantering, boskapsskötsel, vattenbruk och hushållsproduktion en skjuts inför vårsäsongen. Biståndsinsatserna kommer också att fokusera på reparation av förstörda växthus, ladugårdar, bevattningssystem och brunnar. FAO kommer att behöva runt 6,5 miljoner US dollar för dessa omedelbara insatser, som direkt kommer att beröra runt 27 500 människor. FAO söker också resurser för att samordna insatser av frivilligorganistioner, nationella och internationella organisationer, biståndsgivare och den Palestinska myndighetens jordbruksdepartement.

På längre sikt kommer FAO att bistå bönder i Gaza för att garantera att lokalt producerad mat, som kött, ägg, mjölk och mejeriprodukter, grönsaker och frukt, blir tillgängliga och till överkomliga priser.

Läs mer:

Pressmeddelandet på fao.org


FAO Brief on Gaza (23 January 2009) (pdf)

FAO in Gaza


Gaza information from the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA)Pressmeddelanden

FAO bistår jordbrukare i Gaza trots åtstramningar
2008-02-21 11:45
Projekt riktas till herdar, fiskare och trädgårdsodlare Trots importrestriktioner som gör det svårt att importera väsentliga insatsvaror, hjälper FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, till att återställa jordbruksproduktionen och förbättra jordbrukarnas uppehälle på Gazaremsan genom en serie återuppbyggnadsprojekt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Januari och vådan av att vara höstmänniska

Vik hädan ljus!
                                                            
Januari symboliserar ljusets återkomst. Allt som borde få fortsätta döljas i barmhärtigt dunkel avslöjas. Virvlande dammkorn, randiga fönster, rynkor, gula tänder exponeras och bidrar till ett oerhört vemod.  Vemod över livets förfall och flyktighet. Risken att drabbas av virus, influensa och kräksjukor lättar inte heller upp. För att inte tala om hur reor och semlor får alla nyårslöften att kraschlanda.
I januari ska man inte ägna sig åt mindfulness, medveten närvaro. Nej, medveten frånvaro är en bättre strategi. Så, ner med persienner, på med bra filmer och fram med bra böcker.
Fast å andra sidan om man accepterar något desarmeras det . Acceptans således.
Man skulle kunna vara medvetet närvarande när man tittar på det enda som är bra med januari. Tulpaner och kala träd.
Semlor, jag säger bara semlor. Mums!
Hur sorgligt är det inte att tänka på "det villkor vi en gång fick, att brinna i det levandes ögonblick" !
Och snart kommer februari som är ännu ljusare och ännu hemskare.

 Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , ,

Dans

                                                                    Nu tänker jag skriva om ett lättsamt fenomen. Dans är lättsamt. För mig betyder dans gemenskap med andra människor bortom orden, glädje och kommunikation bortom språket.

Människor i alla länder, i alla tider, i alla kulturer har alltid dansat. Dans svarar mot något djupt mänskligt. Dans är ett sätt att utrycka sig. Precis som bilden säger en rörelse mer eller kanske snarare något annat än tusen ord.

Att röra sin kropp i takt till musik, att bli ett med sin kropp och musiken kräver koncentration och närvaro. Ibland hamnar man i ett speciellt slags sinnestillstånd, kanske samma tillstånd som när man målar eller som barn är i när de leker. Tiden upphör.

Att lära sig dansa som vuxen, är en utmaning och man sporras av sina egna framsteg som uppnås efter envist övande och tragglande. När man börjar få flyt blir man besatt av att dansa. Man märker att ju fler danser man lär sig desto lättare är det att lära sig nya.


Dans är dessutom en hälsosam motionsform som ökar blodcirkulationen, muskelstyrkan, koordinationsförmågan, koncentrationen och kroppsmedvetandet.


 Men dans är också tradition och det är då fenomen kan uppträda som förtar nöjet och gör en stel som en pinne. Fundamentalistiska danspoliser påpekar hånleende hur fel man gör och gottar sig åt hur fel många gör och hur svårt det blir för dessa att lära sig dansa rätt när de en gång vågat sig på att dansa fel. Man måste ju bevara våra traditionella danser och dansa dem exakt som de en gång dansades vilket finns upptecknat. Dessa uppteckningar ändras visserligen då och då, men anses ändå vara rättesnören.


Då, när kraven ökar tröttnar många. Kanske är det de som inte har tillräcklig begåvning egentligen och bör förpassas till att bli passiv publik.

Men bruksdans måste ju alla få ägna sig åt. Där får allt danspolisen hålla sig borta tycker jag.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om ,

Israels terrordåd måste stoppas

Ännu en demonstration genomfördes idag i Göteborg. Dagens demonstrationen mot Israels terrordåd i Gaza hade många deltagare.

I dagens GP får man veta att: "Enligt rapporter på lördagskvällen blåser Israel av kriget i Gazaremsan, utan avtal med Hamas. I väntan på vapenvila föll fler civila offer för striderna, och FN-organet Unrwa vill att Israel utreds för krigsbrott.
Över 1 200 palestinier har mist livet, varav omkring hälften civila enligt palestinska källor. 13 israeler har dött, tio soldater och tre civila.

Man kan läsa följande i dagens  AB: De dödar barn.

I nyheterna använder politikerna på båda sidor ord som försöker säga att det är något annat som pågår än just detta fasansfulla.

Vuxna människor som med berått mod dödar barn.

En miljon barn är instängda i skräckens Gaza.

Minst 346 av dem har dödats.

Många av de som överlever kommer att vara psykiskt skadade för livet.
Att motivera terrordåden med att hävda att Hamas gömmer sig bland civilbefolkningen är ju inte klokt. Barnen och civilbefolkningen har ju ingenstans att ta vägen. De är ju inspärrade i ett stort fängelse.

Annarkia skriver: Idag träffades ännu en FN-skola där över 1600 palestinier sökt skydd.  Vit fosfor riktades mot skolan . Två små bröder dödades och mamman skadades svårt.
Vi vet att alla koordinater för skolor och sjukhus är välkända och trots detta fortsätter beskutningen. En talesman för UNWRA begär en särskild utredning om krigsförbrytelse.


I detta läge är det gott att veta att så många människor engagerar sig och deltar i demonstrationer som anordnats.  Det känns hoppfullt att dagens ungdomar är engagerade och att man kan enas i viktiga frågor.

Läs även andra bloggares åsikter om  ,,
,  Intressant

Hur lever man egentligen?
Borde man leva ett enklare liv? Jobba mindre, äta mindre, shoppa mindre, färre aktiviteter.

Då får man mer tid över till att : tänka, bry sig, umgås med människor, umgås med sig själv.

Vad är viktigt? Vad är roligt?

Jag minns när man tillbringat tid på ett torp långt från civilisationen, tyst, mörkt, helt omodernt, vatten i en brunn och vedspis. Hämta vatten, elda tar tid. Rogivande.

Mitt liv gör mig trött på människor och ljud. Ganska tragiskt med tanke på att man ju är betydelsefull på sätt och vis men ändå utbytbar i jobbkontakterna. Synd att inte ha någon kraft över till de mest betydelsefulla. .

Med lätt exhibitionistiska och autistiska särdrag, ett arbete som gör en trött på människor kan man känna sig nöjd och glad med att finnas i en blogg. Man är anonym men blir ändå sedd av andra och man kan stänga av när man vill.

Nu startar jag ett enklare liv genom att, visserligen fortfarande jobba heltid och därigenom tjäna massor med pengar, men minska på fritidsaktiviteterna. Denna minskning är till förmån för att hinna med att få ordning på min sömn och min kondition.

Jag startade i förrgår med att stanna hemma och softa istället för att rusa iväg på min danskväll. Samma sak igår.

Apotekets sömnhjälpen ska bli min sista utväg vad det gäller sömnen. Det är ett KBT program som ska ha bra effekt. Det värsta är att gamla rävar redan vet allt. Och vågar jag verkligen slappna av? Men nu har jag betalat 395 kronor för detta så då måste jag försöka.

Efter ifyllande av sömndagboken blir det shoppingrunda på sta´n tillsammans med en väninna.

Men å andra sidan, dans är ju roligt!


Ekorrhjulet

Väl i ekorrhjulet efter alla helger infinner sig diverse krämpor som signaler på att detta hjul inte är lika salutogent som jullov. Ont i muskler, leder, huvud, mage, tryck över bröstet, susningar och sömnbrist. Mitt ekorrhjul innefattar ju även en diger fritid. Dags att feng shuia i aktiviteterna. Det är ju nyttigt att ha en meningsfull fritid för att få rätt distans till sitt arbete, men å andra sidan måste man ju orka med sitt arbete för att ha råd med en meningsfull fritid. Lyxproblem vid jämförelse med t ex arbetslösa, svältande eller människor som lever i krig exempelvis i Gaza. 
Vid återgång till grottekvarnen fick vi möjlighet att uppleva att less is more, lagom är bäst på grund av influensor och liknande. Bra mjukstart i mjuk vit snö. 
  

Nu är vintern här

Nu har vintern kommit med halka och kyla. Inget vidare väder för äldre damer att cykla till jobbet  i! Kvaståkning blir ju för kallt den här tiden på året . Återstår att traska och gå. Men bättre tider väntar nog.
I morgon är det dock åter dags för grottekvarnen. Vi brukar kalla vår arbetsplats för tortyrkammaren. Ett talande namn, tortyr åtminstone för öronen. Dagens barn skriker oerhört mycket och högt. Gjorde aldrig vi. Stresstålighetsknappen är det dags att trycka på och känselspröten och ögonen i nacken måste aktiveras. Sist men inte minst ett vänligt leende, ett flexibelt sinnelag och knäskydd. Sedan var det aggresionsutbrottsblockeraren blandat med litervis med tålamod, empati och höjt immunförsvar. Iväg med rasande fart. Nästa stopp blir semestern om ett halvår.

Bättre tider väntar.

Världen måste få veta vad som händer i Gaza!

I Annarkias blogg kan man läsa: Den norske läkaren Mads Gilbert som jobbar på Gazas största sjukhus skickade igår det här sms:et:
«De bombet det sentrale grønnsakmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i død. Blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri oppleve noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå, alle!»

I dagens AB stå att läsa: "Utan att ta ställning i en konflikt som rasat en evighet kan vi bara konstatera att den dödar oskyldiga människor. Barn och vuxna som inte gjort något annat fel än att ha blivit födda - på fel sida om en linje.


Gazaremsan är ett av världens mest tätbefolkade områden. 1,5 miljoner människor bor på en yta som är en trejdedel av Öland. En smutsig och extremt fattig fläck på världskartan där nära hälften av invånarna klassas som flyktingar.

Över det området ligger, de första dagarna av 2009, en eldmatta från stridsvagnar, automatvapen och attackhelikoptrar. Högre upp ritar bombplanens projektiler streck över himlen. De civila dödsoffren stiger för varje timma. Totalt talas det om 540 personer.

- Just nu vet jag att 63 barn har dödats "


Protestera!
Göteborg

Manifestation och infotält
Stoppa Israels massmord i Gaza!
Häv blockaden av Gaza!

Lördagen 10-1-2009: kl. 16:00 i Brunnsparken i Göteborg

samt infotält varje dag kl 14:30 -16:30 hela veckan i Brunnsparken protestera mot Israelisk terror.

Arr: Rättvisecentret för det palestinska folket

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , ,
, , ,


Till de små barnens försvar

I AB kan man idag läsa:" Antalet polisanmälningar om barn som misshandlas har ökat kraftigt...År 2000 blev ett av hundra barn slagna, år 2006 har siffran fördubblats..ett varningstecken...en statistiskt signifikant siffra." Attityderna bland föräldrar till att ruska, knuffa, slå har också förändrats enligt en undersökning.
Då är det dags att höja kunskapen bland människor till de små barnens försvar. Siffrorna speglar att människor fått det sämre, är mer stressade, mer pressade men också tror jag att kunskapen om barn och vad som gagnar barns utveckling har minskat. Den senaste tidens supernannyideal har också bidragit till en auktoritär syn och en tro på snabba lätta lösningar. Röster måste därför åter höjas och debatt om olika uppfostringsmetoder och pedagogiska riktningar startas för att göra dagens föräldrar medvetna. Medvetna om vad de gör mot sina barn när de slår dem och medvetna om vad de kan göra istället. Stressen på människor  har en ogynnsam effekt. Stressen som kommer av nedskärningar, arbetslöshet, att färre arbetar för mycket och fler blir stressade av att inte få jobb.
Att ha hand om små barn är tidskrävande, tålamodskrävande men också kunskapskrävande.

I Kulturforum kan man läsa: "Dagens system med barn som lämnas tidigt och hämtas sent på förskolor av stressade karriärföräldrar är destruktivt för barnen, föräldrarna och i förlängningen för hela vårt gemensamma samhälle."
Detta tror jag inte på. Det förutsätter att förskolorna bara är förvaring. Föskolorna har en stor betydelse i samhället vad det gäller att ge barn vad de behöver från engagerade kunniga vuxna. Förskolorna står för mycket kunskap om barns utveckling som kan komma samhället och föräldrar tillgodo. I förskolan upptäcks om barn far illa. Att föräldrar är stressade beror inte på systemet med förskolor utan där är nog arbetsmiljöerna boven.

Barnens ställning behöver stärkas på olika sätt.
Nyårslöften 2009

Jag har tre problem som måste lösas, helst genast. Problemen är vikten, shoppingen och sömnen.
 2009 ska bli ett hälsoår, motion, rätt kost, inköpsstopp och sockerstopp.
Idag började jag lite lätt genom att först promenera i skogen en timme i rask takt i solskenet och sedan gå på ett medelpulspass på friskis. Slocknade totalt när klockan var 20:30. 

Ett konstigt fenomen är det  att när jag sagt till mig själv om och om igen att nu ska jag inte äta godis. nu ska jag inte.. går jag genast till skåpet och tar fram chokladkartongen jag tänkt ge bort till någon annan, öppnar den och äter ofantligt många chokladbitar. Beror det på att hjärnan inte förstår ordet "inte" i uppmaningsform?


I dagens AB  kan man läsa: "Aladdinasken är självklar i många svenska hem kring jul. Bara bra, tycker Viktklubb.se:s motivationsexpert Eva Fjärstedt.

- Unnar man sig att njuta ibland är det lättare att leva sunt i det långa loppet.

Men det är lätt att äta för mycket.

- Ett bra tips är att bara äta de bitar du verkligen gillar, tipsar Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson.

Ett annat knep är att välja smart. Plocka de smalaste russinen ur kakan." 
Tur att mina favoriter var

Smalast:

1. Trillingnöt, cirka 36,4 kalorier

2. Ägglikör, cirka 41,6 kalorier

3. Trofénougat, cirka 46,8 kalorie

4. Likörtryffel, cirka 46,8 kalorier 


Hur tar man kommandot över detet?

Jag har köpt två böcker i ämnet: "Förändra ditt liv" av Liria Ortiz och "Sluta grubbla, börja leva!" av Steven Hayes.

Dags alltså att skrida till verket.


RSS 2.0