Bob Dylan

Konsert i Jönköping 27 mars
Antal åskådare 4500


Finn fem rätt
1) Samtliga i showen hade väldigt coola hattar.
2) Jag gillade rökelsen.
3) Det var spännande att försöka lista ut vad musikerna gjorde mellan låtarna då ljuset släcktes, bytte instrument kanske.
4) Scenografin var enkel och stilren.
5) Det svängde verkligen om musiken

Hade inte ljudvolymen varit så öronbedövande hade jag kanske kunnat höra musiken och texterna bättre. Publiken jublade när gamla kända låtar framfördes. De var roligast eftersom man ju på förhand visste hur jäkligt bra de låtarna var.
Trots allt var det en fantastisk upplevelse att vara del av en så stor folkmassa, att se en levande legend, att bara vara där. Det blev trots allt tre timmars stillasittande, utan krypningar och leda.

Betyg: 4 hekshattar.
 
Media: SR , Jnytt      
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Pingat på intressant

Släck lamporna!


I kväll kl. 20:30 kommer väldigt många människor över hela världen att släcka ljuset som en manifestation för klimatet. Genom en enkel handling-att släcka ljuset under en timme- kan man vara med och sända en signal till världens makthavare att våga fatta de beslut som krävs för en framtid på jorden.Annarkia skriver: Frågan som bör ställas är vad vi kan göra mer
än att bara släcka lampan för en timme.

Man kanske kan ta flera lampor?

Bloggat: Jinge använder svart lampa istället, Martin Hansson vill vara med,  Annarkia tycker att man kan göra mer,
 Kjellberg  lämnar lampan tänd
Media:AB,1,2,3,EX,1,2, Db
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , i

På mögelfronten fortfarande oförändrat.

Dagarna dom går och går efter varandra. Och inget händer.
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,

På mögelfronten inget nytt

Onsdagen har gått och ingenting har hänt. Enligt uppgift väntar man på material. Man har inte hittat någon fukt. Alla ytor inklucive tröskeln har fungcidbehandlats. Reglarna ingjutna i betongen och allt organiskt material är borttaget. Priset kvarstår förutom tillägg för 25 kr/ kvadratmetern för askparkett istället för ekparkett. Detta låter väldigt bra tycker jag. Nu får jag vara  trångbodd ytterligare en tid.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,

Mögel i byggnader. Nytt avsnitt.

 24 mars.
Måndagen och tisdagen har passerat och inget mer har hänt med mitt golv. I fredags låg där början till ett nytt luftspaltat golv typ nivell?
Återstår att se vad som händer.
Blir det klart på fredag tro?

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,

Mögel del 3

Så här såg det ut efter en dag.

Tydligen har man inte hittat någon fukt.

Det skriftliga avtalet på RO-blanketten blev inte av. I stället fick jag en orderbekräftelse på mailen med en noggrann beskrivning av arbetet, uppgift om arbetskostnaden för rotavdraget, och så fick jag veta att konsumentlag för privatpersoner gäller.

Bättre kan det inte bli.

Men är det inte bekvämare att bo i bostadsrätt trots allt?
 Mitt golv efter två dagar.

På fredagen fick jag veta att golvet blir klart om en vecka.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,


Mögel i byggnader del 2

Bakgrund
I august 2007
kände jag en mögelliknande doft i ett av rummen i mitt lilla hem.
I september 2009 kom anticimex och mätte.
I oktober kom Byggfirman och tittade
februari 2009 kom prisuppgiften
                                                                                                                                                   


Måndag den 16 mars
Jag bestämde mig för den första byggfirman och att tro på den undersökning som gjorts av det stora företaget som jag trott vara seriöst.
Den långa tid det tagit för byggfirman, att först ge en prisuppgift och sedan höra av sig om när man kunde börja har sått tvivel i mitt sinne.
Jag brukar bestämma mig snabbt, lita på min intuition och lita på att de svårigheter som uppstår går att handskas med. Ovisshet och väntan gör att man börjar tvivla och forska. Det kan man gärna göra om man är intresserad av byggfrågor och konsumentfrågor. Jag vill ju helst ägna mig åt annat , så att tvingas hålla på med den här typen av grubblerier gör mig bara frustrerad. Jag kunde inte med att fråga efter firmans organisationsnummer för att låta en vän undersöka firman vilket man tydligen kan. Det skulle ju verka som att jag inte litar på dem och så förskräckligt besvärlig kan man ju inte vara.
Efter ett halvhjärtat försök att bli insatt, genom att läsa på konsumentverkets sida, Ko-nytt om missnöje med hantverkare och besök på byggcentrum med rådgivning är förvirringen fullständig. Hur ska man kunna lita på någon i denna bransch överhuvudtaget?
Detta sådde ett litet frö i den paranoida delen av min hjärna som förgiftade mitt sinne och skapade en svår ångest. En liten släng av paranoia i kombination med en blåögd tro på att männskligheten är god, hjärntvättad som barn med bröderna grimms sagor där allt slutar lyckligt som genom ett trollslag är en kombination av själstillstånd som bäddar för tja vaddå?
I morgon kommer byggfirman. Det blir en rysare bara att våga be om ett skriftligt avtal på konsumentverkets RO blankett.
Måste stålsätta mig och göra det. Inte för att jag inte litar på dem... , absolut inte. Men..."Vem i hela världen kan man lita på"

                                                 
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,

Melodifestivalfinalen

Annarkia skriver: "Vad har nu musik med politik att göra?
Ja oftast ingenting. Inte schlager i alla fall!"

 Jo visst är det avkopplande och fritt från måsten att titta på detta program. Så avkopplande att om inte den roliga programledaren varit med hade jag definitivt somnat.
Jag ska inte skriva vad jag tycker om låten som vann. Mina favoriter var Carolina Ugglas "Snälla,snälla", annorlunda i sammanhanget, framför allt framförandet. Deja vue känsla infann sig. 
Heat var enormt bra, vilken livskraft och glädje de utstrålade. Fart och fläkt !
EMD:s låt var väl en riktig schlagermelodi, en härlig melodi som fastnade i huvudet. Snygg koreografi också.

Men sanningen att säga så ringde jag och röstade på Molly eftersom hon låg sist. Det tycker jag var synd och väldigt orättvist eftersom hon sjöng väldigt bra. Och låten var inte sämre än någon annan låt. Inte sämre än vinnarlåten i alla fall.

Detta trodde jag inte om mig själv, i tidernas begynnelse, att jag skulle finna sådant nöje i att titta på schlagerfestivalen.
Inte trodde jag att jag skulle börja spela dragspel heller som var det mest töntiga. Tidens tand nöter ner människan. Eller förfinar kanske?

Meningen med melodifestivalen är väl densamma som fotboll. Något att samlas kring. Något att diskutera på jobbet. Bra för konditionen och koordinationsförmågan också om man dansar till musiken.

Och vilka tjänar pengar på alltihop förutom artisterna? Pengar och politik hör ihop på något vis tror jag.

Media: AB1, 2, Expr1, 2,  SvD1, 2, 3, DN1, 2
Andra om: , , , ,  molly sandén la voix , , ,   it

Mögel i byggnader

På 80-talet skrev min pappa en skrift med detta namn. På den tiden arbetade jag själv i en möglig byggnad byggfuskbyggd på 70-talet. Jag fick då ett fint väderkorn vad det gäller mögellukt.
På 2000-talet var jag på väg att leta efter en ny bostad. Blev då förtjust i ett område, högt beläget, centralt bredvid storskogen i en storstad. Husen var byggda på 60-talet och kallas atriumhus. De är byggda med betongplatta på mark vilket implicerar fuktproblem av stora mått. Första huset vi var spekulanter på luktade vid inträdet misstänkt tyckte jag. Det andra huset luktade inte. Men den stora firman, vilken jag inte tänker nämna vid namn, som gjorde besiktning på huset dömde ut det á priori på grund av byggnadssättet, men hittade inga problem just då. Problem skulle förr eller senare uppstå blev vi lovade. Äsch, vi chansade. Vi blev förtjusta i huset och tog det ändå. Sex år senare sommaren 2007 som var en mycket regnig sommar dog min man och jag blev ensam kvar. Löftet från firman infriades. I ett av rummen började jag nämligen känna en misstänkt lukt. Jag  blundade med näsan så länge det bara gick. Hösten 2008 beställde jag till slut en undersökning av det stora bolaget som jag inte säger vad det heter. Undersökningen kostade 8000 kronor  och konstaterade att ett fuktproblem fanns i detta rum. Man fann inte fler problem och då förordade man att låta ta bort golvet och halva väggen för att anlägga ett nivellgolv. En lista med byggnadsfirmor rekommenderades och jag ringde den överst på listan. Det dröjde fyra månader innan jag efter påstötning fick ett pris. Nästa firma jag frågade var 20 000 kronor dyrare men var snabba och verkade mycket seriösa.  Jag visste varken ut eller in. Då fick jag idén att kontakta byggcentrum. Där fick jag en tid för rådgivning. Nu skulle gåtan slutligen få ett svar. Rådgivaren som jag inte nämner vid namn hade emellertid en egen firma som gjorde undersökningar och kunde föreslå åtgärder. Den första stora kända firmans undersökning underkändes och förkastades. Jag fick veta att slutsatserna som dragits var osäkra utifrån testresultaten om ens testresultaten var riktigt utförda vilket kan ifrågasättas eftersom den första stora firmans personals kompetens antagligen inte var tillräcklig. Detta verkade väldigt sant och riktigt på alla sätt och vis och det var nära ögat ett jag följt rådgivarens råd. Jag borde antagligen det. Men.
Herregud vad krångligt allting blev!
För att citera en känd och mycket bra musikgrupp från 70-talet Hoola Bandola Band så säger jag bara:"Vem i hela världen kan man lita på?" "Ingenstans ska foten finna fäste, ingenstans ska frågan få ett svar..." sjöng den utomordentligt bra musikgruppen Blå Tåget på 70-talet. Och kan man annat än att hålla med?

 Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,

Snart är det dags för Blåkullafärd och jag är för tung för kvasten.

Uppföljning av nyårsafton


Två månader har gått på det nya året och jag kan konstatera följande:

Inte ett enda nyårslöfte har jag lyckats hålla. Smågodis, semlor, impulsköp, viktuppgång, sömnlöshet har varit mina följeslagare de första två månaderna på det nya året.

Min önskedröm är en mirakelmetod, enkel, snabb, billig som kräver minimal egen ansträngning.

Apotekets Sömnhjälpen övergav jag efter en vecka då min sömndagbok resulterat i att jag bara fick vistas i sängen fem timmar för att sova effektivare. Jag skulle då lagt mig  kl.01:00 varje natt alternativt klivit upp kl. 03:00 varje morgon. Vilket djurplågeri!

Nästa mirakelmetod, med en garanterat minimal egen ansträngning och maximal utdelning, något för min trötta kropp och själ, hittade jag i PS-tidningen. Spikmatta har jag nu inhandlat för dyra pengar. Jag tycke det verkade vara en mycket vilsam och passiv metod att ligga femton minuter på en spikmatta. Men fy för den lede, det gjorde ont att ligga på den. Inget för mig således.

Tydligen får man inget gratis utan ens grymma öde är att kämpa hårt mot starka krafter.
Man måste ha en vilja av stål, envishet, uthållighet, beslutsamhet och en oerhört hög impulskontroll för att lyckas överlista sig själv.
Fast å andra sidan klarar häxor det mesta. Blir väl till slut tvungen att ta till trolleri och magi. Får ta en titt i formelsamlingen.
 Årets blåkullafärd vill jag ju inte missa.
 Nästa försök till att överlista mig själv blev saltkristall. En saltkristallljusstake avger neutraliserande joner som förbättrar kvaliten på luften i bostaden.
Med bättre luft blir det naturligtvis lättare att koncentrera sig på beslutsamhet och impulskontroll skulle jag kunna tänka mig.
Fungerar nu inte detta återstår inget mindre än en omfattande kvastombyggnation.
Men, ska det verkligen vara nödvändigt?

Snart är det påsk!


8 mars internationella kvinnodagen

FAO

Kvinnor på landsbygden och den ekonomiska krisen
2009-03-06 16:10
Fao_small


Motverka den ekonomiska krisen: Investera i kvinnor och kvinnogrupper för att minska fattigdom

6 mars 2009 - Investeringar i kvinnogrupper på landsbygden är nyckeln till förbättrade levnadsförhållanden för familjer i utvecklingsländer. Det är ofta kvinnor som förser hushållet med mat, näring, energi och inkomster, säger FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, idag inför den internationella kvinnodagen.

Små projekt riktade till lokala kvinnogrupper i fattiga länder hjälper redan till att förbättra kosten och levnadsförhållanden för kvinnor genom att skapa arbetstillfällen för kvinnor och förse dem med grundläggande produktionsresurser och marknadsinformation.

"Investeringar i kvinnor och deras familjer och stärkande av deras skyddsnät kan vara ett av de mest effektiva sätten att lindra effekterna av den globala recessionen i utvecklingsländer", framhåller Eve Crowley, ansvarig för FAO:s avdelning för gender, jämställdhet och arbete på landsbygden.

Enligt FAO arbetar mer än 70 procent av de ekonomiskt aktiva kvinnorna i de minst utvecklade länderna med jordbruk.

I vissa delar av världen, som t.ex. Karibien och i Afrika söder om Sahara, producerar kvinnor så mycket som 80 procent av basfödan. I Afrika förser dessutom kvinnor hushållen med 90 procent av de träprodukter som används av hushållen (främst ved till matlagning och värme) samt 70 procent av de träprodukter som går till försäljning.

På många håll äger kvinnor ändå betydligt mindre mark än vad män gör. Kvinnor äger mindre än 11 procent av marken i Brasilien, 10 procent i Kamerun och 13 procent i Peru. I Indien och Thailand är mindre än 10 procent av markägarna kvinnor. Utan mark som säkerhet är det svårt för kvinnor på landsbygden att få tillgång till lån till basvaror som jordbruksredskap, utsäde och handelsgödsel. Dessutom domineras myndigheter och organisationer, som bestämmer över naturresurser som vatten, skog och avsalugrödor, ofta av män.

Det är dock möjligt att i viss mån komma runt de hinder som finns för kvinnors produktivitet genom att rikta mer krediter, insatsvaror och spridning av marknadsinformation till kvinnor, i synnerhet produktionsgrupper för kvinnor.

Satsningar på kvinnor och kvinnogrupper förbättrar också familjernas hälsa och kostintag eftersom det ofta är kvinnor som försörjer familjen.

FAO-projekt med fokus på kvinnor

Afghanistan

Ett läs- och skrivkunnighetsprogram utbildar kvinnor och hjälper dem att få insikt i och förstå frågor om hälsa, sanitet, trädgårds- och lantbrukshushållning och småföretagande. Hittills har 190 studiecirklar med totalt 3500 kvinnor deltagit i programmet, som siktar på att inkludera 35 000 kvinnor inom de kommande tre åren.

Bland de inkomstgenerande aktiviteter som FAO driver i Afghanistan kan nämnas Green Afghanistan Initiative, som är ett samarbete mellan FAO och FN:s utvecklingsprogram (UNDP) och Världslivsmedelsprogrammet (WFP). FAO har sedan 2006 startat 266 privata plantskolor som sköts av kvinnor, 40 allmänna plantskolor och 70 skogsplantskolor i provinserna Bamyan, Faryab, Sari Pul och Jawzjan. Dessutom har plantcentrat Mullah Gulam i Bamyan, som startades av FAO 2006, utbildat och anställt mer än 380 kvinnor.

Colombia

Bland de mest utsatta i Colombia är de kvinnor och barn som är internflyktingar till följd av en tioårig eskalering av stridigheter. Kvinnor och barn utgör merparten av internflyktingarna. Av dessa har runt 2 700 i Bogota och Medelin fått utrustning för att komma igång med odling och förbättra sin tillgång till näringsrik mat. Detta har hjälpt runt 14 000 utsatta människor, främst kvinnor.

Mongoliet

I Mongoliet spelar kvinnor en ledande roll i boskapsuppfödning och produktion och försäljning av mjölk. För att öka tillgången på säkra mejeriprodukter i städerna har ett nationellt mejericenter öppnats för att utbilda och hjälpa 1000 mejeriproducenter varav 60 procent är kvinnor. Detta samarbete mellan FAO och myndigheterna förser också 6000 studenter med ren mjölk.

Samoa

Kvinnogrupper står i centrum för att stort projekt i Samoa. Projektet ger kvinnor kunskap om ekologisk odling och rättvis handel samt tillträde till exportmarknader. Utbildning ger kunskap om ekologiska kriterier för hantering av kokos, kaffe, bananer och andra frukter samt kryddor, ingefära och kakao. Dessa produkter säljs både lokalt och exporteras på nischmarknader till bl.a. Nya Zeeland.

Västbanken och Gazaremsan

FAO stödjer också kvinnliga familjeförsörjare på Västbanken och på Gazaremsan genom ett antal projekt som stöder trädgårdsodling, hushållsindustrier och förädling av jordbruksprodukter. Dessa projekt ger tillgång till mat och ökade inkomster. Ett nyligen slutfört spanskfinansierat projekt gav direkt stöd till 648 hushåll med kvinnliga familjeöverhuvuden. Projektet uppmuntrade också samarbete mellan kvinnogrupper och med kvinnoorganisationer i andra länder. Dessutom pågår två projekt som finansieras av Italien och Spanien och som arbetar med totalt 650 utsatta kvinnor. Kvinnorna får hjälp att starta småskalig boskapsuppfödning, vattenbruk och trädgårdsodling. Projekten anordnar också utställningar som ger tillfällen för försäljning och bildande av affärsnätverk och kooperativ.

Läs mer:

FAO Norden om jämställdhet och landsbygdsutveckling

Gender and food security - statistics and maps

FAO sustainable development dimensions - gender and development Pressmeddelanden

Kvinnors medverkan är avgörande för jordbruket och matproduktionen
2008-10-15 10:45
Fastän kvinnor utgör mer än hälften av arbetskraften i jordbruket är de mer utsatta för diskriminering, fattigdom och hunger än män. Idag lanserar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, boken Gender in Agriculture Sourcebook som undersöker situationen för dessa kvinnor. Boken behandlar de svårigheter som kvinnor på landsbygden ställs inför samt föreslår fungerande lösningar.

Storskalig produktion av biobränsle kan öka marginaliseringen av kvinnor
2008-04-21 11:58
Ny studie om produktion av bioenergi fokuserar på kvinnors möjligheter till uppehälle

Miriam Makeba besöker våldtagna överlevare i Demokratiska Republiken Kongo
2008-03-13 10:50
FAO:s Goodwill Ambassadör hävdar att stöd till kvinnor är avgörande för landets utveckling under den bräckliga freden. Sångaren och aktivisten Miriam Makeba understryker att kvinnliga överlevande av sexuella övergrepp i DRC befinner sig i en "tredubblad tragedi" och lider av fysiska, psykiska och sociala skador, vilket underminerar landets försök att förbättra levnadsförhållandena.

Klimatförändringarna innebär ytterligare en utmaning för jämställdheten
2008-03-07 16:14
Effekten av klimatförändringarna "på jämställdhet och kvinnors möjlighet till inflytande kan bli djupgående och skulle kraftigt kunna minska de framsteg som hittills gjorts vad gäller jämställdhet i många delar av världen" anför Islands miljöminister,Þórunn Sveinbjarnardóttir i samband med att Internationella Kvinnodagen observeras vid FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisations, FAO:s, högkvarter

Kontaktpersoner

  


Newsdesk logo
=

RSS 2.0