Vintertid

Oktoberfesten i går slutade sent. I år var temat 40-talet. En basker på huvudet fick duga som utklädning då inspirationen tröt.. Vilken tur ändå att klockan inte är så mycket som den skulle ha varit om det inte varit vintertid. Äntligen har den förlorade timmen kommit tillbaka. Ja en ynkans timme kan ställa till det!
Annarkia skriver:Det är numera vetenskapligt bevisat. Kvällsmänniskor far illa då timmen vrids fram sommartid. Vi som är pigga då andra går till sängs . Vi som gillar tystnaden runt tolvslaget och timmarna fram över då andra sover. Vi blir som piggast då.

På väg hem från festen med basker på huvudet, fast en timme tidigare då.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Jag såg en ängel en natt

 

 

En mörk oktobernatt när jag låg och vände och vred mig i sängen utan att sömnen ville infinna sig gav jag upp och gick ut i trädgården. Då fick jag se fullmånen på himlen. Där var ju naturligtvis förklaringen till sömnlösheten. Molnformationer drev omkring som i värsta Ingmar Bergmanfilmen. Plötsligt formerade två moln sig som två jättestora vingar över månen och en ängel bildades med månen som huvud. Mäktigt!

 

Jag skyndade mig in efter kamera, men naturligtvis hann jag inte i tid. Ängeln flög i väg.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Vårdgarantin andra delen

 

En mörk kulen oktoberkväll gick jag med dystra tankar och förväntningar om ett liv med värk och sjukskrivningar till en avtalat möte med en handkirurg som jag lyckats få en tid hos. Jag kom på idén att söka privat utanför själva sjukvårdssystemet. På väg dit var huvudet fullt av dystra farhågor. Jag var trött till kropp och själ. Armen värkte och jag kände mig yr i huvudet.
Ett professionellt, lugnt bemötande då tid fanns till frågor och förklaringar gjorde att hoppet återvände.
Det var inte alls som det stod i familjeläkarboken från 1995 så att man borde operera genast vilket gjorde att väntetiden på månader och år gjorde mig livrädd. Tvärtom var det bara bra att vänta med operation tills svullnaden avtagit och rörligheten i handleden återkommit.
Från detta läkarbesök gick jag med lätta steg betydligt piggare. Och hade inte värken redan börjat klinga av?

Psykologi har betydelse även när det gäller fysiska åkommor.

Inte nog med detta, dagen därpå gick jag inte fullt lika dyster men fortfarande med en upplevelse av att vara lite sjuk till en sjukgymnast. Återigen ett professionellt, lugnt bemötande då tid fanns till frågor och förklaringar. Här fanns ett annat synsätt på min stackars tumsena. Man kan nämligen inte med blotta ögat se om en sena verkligen har gått av helt och hållet och nervskador kan ge liknande symtom. Senan kan alltså leta sig tillbaka och operationen behövs ju inte då. Under tiden gäller det att träna det som fungerar, att motionera då endorfinökningen kan bidra till minskning av värk.
Detta synsätt talar till allt det friska som finns och fokuserar på det.

Den vanliga sjukvården fokuserar på det sjuka och behandlar människor som köttstycken utan själar. Utebliven information och omsorg kan skapa oro och onödig värk.

Nu ska det bli intressant att se vad som händer med min tumsena. Antingen kommer senan tillbaka eller så lär jag mig klara mig utan den eller så måste jag opereras.

Värken är i vilket fall som helst som genom ett trollslag borta.

Läs även Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Vårdgarantin

Nu har jag fått erfara vad väntetider och operationsköer innebär. Ovisshet, värk oro! Tänk om jag inte klarar av att jobba. Sjukskriven får man ju bara vara i ett och ett halvt år. Sedan väntar socialbidrag och flytt till en etta i någon förort. Om man har tur.

Efter en okomplicerad fraktur för 6½ vecka sedan, med avgipsning efter fyra veckor då armen var stel, väntade träning för att återfå rörligheten. Att det gör ont är inget hinder och jobba och lyfta är bara nyttigt fick jag veta. Jag tränade, jobbade, möblerade om, sågade ner träd och krattade.
Rörligheten ökade men en vecka senare brast senan till tummen. Nu har jag tummen mitt i handen. Detta hade jag nog kunnat förhålla mig till om den infernaliska värken hållit sig borta.
Att få tid hos en handkirurg kunde jag inte garanteras inom vårdgarantins tre månader. En operation blir nog inte heller av i brådrasket.

I familjeläkarboken från 1995 står att läsa:"...sådana skador läker inte på egen hand och kan till och med förvärras om de inte behandlas...behandlingen utförs i regel genast...behandlingsresultatet är ofta en besvikelse. I vissa fall kan rörelseförmågan bli sämre än före ingreppet."

En privat sjukvårdsförsäkring, varför har jag inte det?
Måste skaffa en. Om jag har råd. Men all skatt man har betalt in? Har man bara råd med den offentliga skattefinansierade vården, som ju de flesta av oss har, är man illa ute. Då måste man vara frisk för att vara sjuk.

Så nu är det höst ute
höst inne
höst i kropp
höst i sinne.
Nu får trädgårdsarbetet ligga nere,
Ajöss med dragspel, ukulelespel. stickning.
Mycket kan man ju göra förstås med sin högra hand och dansa kan man ju med fötterna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Höst

Oktober svepte in tillvaron i sitt fuktiga mörker. Snöstorm väntade runt hörnet. Istället kom en härlig dag med klara lysande höstfärger i ljuset av höstsol. Min favoritmånad november närmar sig. Allt trädgårdsarbete ligger nere. Annarkia skriver: I dag har vi haft ett gudomligt vackert väder. Har vi tur slipper vi snön i norra Bohuslän i morgon. Läs även andra bloggares åsikter om ,


RSS 2.0