Det blev gran i år

"Skit i traditionerna" ett tänkvärt citat från en klok person från sextiotalet kan man tänka på i dessa tider. De som gnäller över att halloween minsann inte är en svensk tradition och varför ska vi då fira den borde bara fira midvinterblot med tanke på var både granen och jultomten kommer ifrån. Så det så! Att halloween är komersiell är ju inte något argument med tanke på julen.

Vad ska man nu hitta på att tänka om julen? På med försvarsmekanismerna på högsta styrka! Försvar behövs mot att tänka på världens elände, svält i USA, fattigdom i Sverige, krig, tortyr, svensk flyktingpolitik, uteliggare, arbetslöshet, nedskärningar.
Nu vill vi ha en riktigt god och fridfull jul.

Många firar kristi födelse själv firar jag ledighet från jobbet och ser fram emot god mat, trevlig samvaro med människor, lugn och frid, bra böcker och filmer.

Min barndoms jular föregicks av stress, julstädning, tjuvtittande på julklappar och fanns något godare än pepparkaksdegen jag stal ifrån julbaket. Själva julafton var fridfull och lycklig. Gnistrande snö, riktiga tomtar och tindrande julklappar. Jag minns att jag ömkade de vuxna som inte fick så många julklappar vilket de log åt. Inte visste jag att givandets gläje är störst.
Dessa minnen får en att vilja upprepa samma procedur år efter år. Och hittills har förväntningarna infriats varje år fast nu är det inte så viktigt med julklapparna och tomten är ju avslöjad.

Men julvätten! Jag säger bara julvätten! Julvätten finns i alla fall. Eller vad finns egentligen?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Hoppsan, jul igen!

"Nu är det snart jul igen" kan man säga med olika betoning och därmed olika innebörd. Vi provade några varianter på jobbet igår. Med en sådan arbetsgivarjul som det är i år får det väl bli med betoningen på "igen". Följdaktligen får julfirandet i år bli bli av lightkaraktär, färdigköpt julmat och utan gran.
 
Förra årets utomordentligt fiffiga uppfinning, en ny mycket smart, tidsbesparande och energibesparande uppfinning kommer väl till pass i år också. Nämligen julstädning light. Varför ska man städa länge, grundligt och väl när det är så mycket annat att stå i i juletid. Bättre rent i hörnen än ett smutsigt... Eller hur var det nu igen?
Tomten kommer nog i alla fall i år trots allt. First things first ! Först vintersolstånd och midvinterblot. Årets längsta natt infaller nu. Det måste ju uppmärksammas.


RSS 2.0