Sensommar
Ännu är inte äpplena mogna. Ännu är inte sommaren slut. Ännu är det inte för sent att hoppas på det sommarväder som ännu inte kommit. Det tråkiga är förstås att semestern är slut. Kvällarna blir mörkare. Och snart är det jul.
Annarkia skriver: "Det går inte att blunda för tecknen i skyn. Hösten knackar på dörren".

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Biten av vampyrfilmer

"God hates fangs" kan man läsa på en skylt längs vägen någonstans i den ameriksnska södern. Åtminstone om man får tro ingressen till TV-serien True blood. Ingressen med bilder som skildrar avarter eller om de  är representativa för den amerikanska  södern, är mycket talande och läskiga.
Filmen skildrar motsättningar mellan vanliga människor och vampyrer där vampyrer kämpar för sina rättigheter och där det finns organisationer som vill utrota vampyrerna. Som samhällsskildring och skildring av  miljöer känns filmen väldigt realistisk. Om det inte hade varit för vampyrerna förstås. Huvudpersonerna tillhör inte överklassen som ju är bruktigt i TV-serier.
Varför blir man nu fascinerad av vampyrsagor?" Sagor handlar ofta om hur det är att vara människa. Och förhållandet människor emellan. Att de kan spela en betydelsefull roll i en människas utveckling har bland andra den amerikanske psykoanalytikern Bettelheim visat." (ur Sagan och det omedvetna språket)
Enligt Paul Jan Brudal kan barn genom sagor  leva ut aggresiva och destruktiva impulser på ett ofarligt fantasiplan. Man kan övervinna känslor av mindervärdighet och svaghet genom att identifiera sig med sagans listige lille parvel som ger sig ut i världen och får prinsessan och halva kungariket trots alla motgångar och faror. Den listige lille parveln i vampyrfilmerna är de unga tjejerna som lyckas få alla vampyrer i sin hand och dessutom inte drar sig för att överge dem om de är för elaka eller destruktiva.

Nutida ideal med kontroll över allt i livet, sockersug, nikotinsug mm motsvaras av vampyrernas beundransvärda kontroll över sina impulser att suga människoblod. De goda vampyrerna nöjer sig nämligen med djurblod eller true blood som är en syntetisk variant som går att köpa i villket snabbköp eller i vilken bar som helst.
True blood är en riktigt mustig vuxensaga med mycket realistiska skildringar av miljöer och människor (visserligen människor med övernaturliga krafter och fantasifigurer) med paralleller till samhället, den amerikanska södern, rasmotsättningar.
Vampire diaries är en annan lite snällare och mer rumsren variant i mer överklassbetonad miljö men med sagans alla ingedienser och vinster.
Jag erkänner att jag är biten av båda dessa vampyrserier.


Bad things

Fem hekshattar


Sommar och sol

Visst är det skönt när de efterlängtade fyra semesterveckorna kommer. Att kunna skrota ensam i tystnaden, försöka hitta balansen, ron inom sig är mitt första mål. Men måstena hopar sig ändå och stressen sitter kvar i kropp och själ. Måste hinna allt det där man drömt om, det man inten hinner under arbetsveckorna. Måste hinna måla, motionera, lägga om kosten, bli hälsosammare, sova, öva på mina instrument, måla planket, sortera förrådet.

Att resa bort, byta miljö är nog trots allt en annan och bättre medecin.
Reste till norra Bohuslän och besökte mina, näst efter min son, närmaste släktingar. Vacker natur, rötter, trygghet och umgänge med människor man kännt hela sitt liv med vilka man kan vara sig själv och bara vara. Då släpper oron sitt grepp och äntligen kan man sova på nätterna igen.
Att återvända till platser man funnits på i sin barndom är underligt och som från ett tidigare liv. Visst har man levt flera liv under detta, kanske enda liv. Orsaken till att det känns så står förmodligen att finna i det faktum att man bytt bostadsort, arbete m.m. flera gånger. Platserna från det förgågna känns på samma gång främmande och oerhört välkända. Man känner igen varje steg man tar, var man ska sätta fötterna på stigarna över bergen och klipporna. Samtidigt är man en annan, men ändå samma person.

Annarkia skriver:"Idag har min syster och jag promenerat omkring i våra gamla sommarlovstrakter. Mest på stranden i Hunnebostrand och Ulebergshamn. Sol, strålande sol och varmt. En dag som denna poppar minnen från då upp.

Tags: ,


RSS 2.0