Gott Nytt År!

Minusgrader, bitande kyla, glashala vägbanor och trottoarer får möjligheten att ta en kvasttur att framstå som ett bra alternativ. På årets sista dag måste ju ljus tändas på gravarna. Lyser det inte där på nyårsafton kanske de döda tror att jag glömt av dem. Jo att kvasten fungerar även i kylan kan man tydligt se på bilden. Men å andra sidan alla smällare och raketer måste man ju också akta sig för.

Årets sista dag, lite vemodigt att tänka på. Ett år som gått, försvunnit, snart är borta och man är ännu närmare döden. Detta är den fjärde nyårsaftonen utan han som inte längre är här. Och jag börjar förstå att han är borta. I morse tänkte jag att det blev en slags nyårsafton ändå förra året och ett slags år och ett slags liv. Ibland känns det som att man vant sig vid att han är osynlig och finns som en slags närvaro-
Men närvaron börjar tunnas ut vilket känns lite skrämmande och otryggt.

Nu närmar sig  nyårsfirande som i år blir långt hemifrån i form av spahelg tillsammans med andra häxor.

GOTT NYTT ÅR! 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


God Jul!

"Skit i traditionerna" ett tänkvärt citat från en klok person från sextiotalet kan man tänka på i dessa tider. De som gnäller över att halloween minsann inte är en svensk tradition och varför ska vi då fira den borde bara fira midvinterblot med tanke på var både granen och jultomten kommer ifrån. Så det så! Att halloween är komersiell är ju inte något argument med tanke på julen.
Det är ju bra för finanskrisen att människor vågar handla, sa en ekonom på TV igår. Med detta råd i bakhuvudet försatte jag mig i komersialismens klor en stund. Åkte till stan med min son för att jullshoppa. Habegäret och motionen fick sin beskärda del. Efter en sådan inköpstopp följer ett långvarigt inköpsstopp.
Vad ska man nu hitta på att tänka om julen?  På med försvarsmekanismerna på högsta styrka! Försvar behövs mot att tänka på världens elände,svält i USA, fattigdom i Sverige, krig, tortyr, svensk flyktingpolitik, uteliggare, arbetslöshet, nedskärningar.
Nu vill vi ha en riktigt god och fridfull jul.
Många firar kristi födelse själv firar jag ledighet från jobbet och ser fram emot god mat, trevlig samvaro med människor, lugn och frid, bra böcker och filmer.
 Min barndoms jular  föregicks av stress, julstädning, tjuvtittande på julklappar och fanns något godare än pepparkaksdegen jag stal ifrån julbaket. Själva julafton var fridfull och lycklig. Gnistrande snö, riktiga tomtar och tindrande julklappar. Jag minns att jag ömkade de vuxna som inte fick så många julklappar vilket de log åt .Inte visste jag att givandets gläje är störst.
Dessa minnen får en att vilja upprepa samma procedur år efter år. Och hittills har förväntningarna infriats varje år fast nu är det inte så viktigt med julklapparna och tomten är ju avslöjad.

Men julvätten! Jag säger bara julvätten! Julvätten finns i alla fall. Eller vad finns egentligen?
Nu åker jag till julen! Men det är nog bäst att ta tåget i år med tanke på vädret.  


Hoppsan, jul igen!

Snö, tö, minusgrader, halka och så snöfall igen, blommande novemberkaktus, och luciaframträdandet är lyckligen avklarat efter veckor av träning. Då kan justöket ta vid.

Dofter av nybakade bullar och saffranskaka fyller mitt hus, men i år har jag inte ännu försökt få ljus i utomhusjulgransljusen i äppleträdet.

Förra årets utomordentligt fiffiga uppfinning en ny, mycket smart, tidsbesparande och energibesparande uppfinning kommer väl till pass  i år också. Nämligen julstädning light.

Och varför ska man städa länge, grundligt och väl när det är så mycket annat att stå i juletid.

Bättre rent i hörnen än ett smutsigt... Eller hur var det nu igen?

 

Annarkia skriver: "Duktighetssyndromet kan ta knäcken på vem som helst om man fastnar i julstressen. Visst är det gott med hemlagad mat men inte till priset av en stegrad irritation och att kraften tagit slut när julaftonen står för dörren."


 


RSS 2.0