Dans

                                                                    Nu tänker jag skriva om ett lättsamt fenomen. Dans är lättsamt. För mig betyder dans gemenskap med andra människor bortom orden, glädje och kommunikation bortom språket.

Människor i alla länder, i alla tider, i alla kulturer har alltid dansat. Dans svarar mot något djupt mänskligt. Dans är ett sätt att utrycka sig. Precis som bilden säger en rörelse mer eller kanske snarare något annat än tusen ord.

Att röra sin kropp i takt till musik, att bli ett med sin kropp och musiken kräver koncentration och närvaro. Ibland hamnar man i ett speciellt slags sinnestillstånd, kanske samma tillstånd som när man målar eller som barn är i när de leker. Tiden upphör.

Att lära sig dansa som vuxen, är en utmaning och man sporras av sina egna framsteg som uppnås efter envist övande och tragglande. När man börjar få flyt blir man besatt av att dansa. Man märker att ju fler danser man lär sig desto lättare är det att lära sig nya.


Dans är dessutom en hälsosam motionsform som ökar blodcirkulationen, muskelstyrkan, koordinationsförmågan, koncentrationen och kroppsmedvetandet.


 Men dans är också tradition och det är då fenomen kan uppträda som förtar nöjet och gör en stel som en pinne. Fundamentalistiska danspoliser påpekar hånleende hur fel man gör och gottar sig åt hur fel många gör och hur svårt det blir för dessa att lära sig dansa rätt när de en gång vågat sig på att dansa fel. Man måste ju bevara våra traditionella danser och dansa dem exakt som de en gång dansades vilket finns upptecknat. Dessa uppteckningar ändras visserligen då och då, men anses ändå vara rättesnören.


Då, när kraven ökar tröttnar många. Kanske är det de som inte har tillräcklig begåvning egentligen och bör förpassas till att bli passiv publik.

Men bruksdans måste ju alla få ägna sig åt. Där får allt danspolisen hålla sig borta tycker jag.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

Men om man lär sig rätt teknik blir man ännu duktigare och det blir ännu roligare att dansa.

2009-01-23 @ 22:23:14
Postat av: Anonym

Men om man lär sig rätt teknik blir man ännu duktigare och det blir ännu roligare att dansa.

2009-01-23 @ 22:23:45
Postat av: Håkan

Okey att alla kanske inte kan dansa balett på scen, men annars kan alla som tycker det är kul dansa. En del får öva mer bara.

2009-01-23 @ 22:25:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0