Biten av vampyrfilmer

"God hates fangs" kan man läsa på en skylt längs vägen någonstans i den ameriksnska södern. Åtminstone om man får tro ingressen till TV-serien True blood. Ingressen med bilder som skildrar avarter eller om de  är representativa för den amerikanska  södern, är mycket talande och läskiga.
Filmen skildrar motsättningar mellan vanliga människor och vampyrer där vampyrer kämpar för sina rättigheter och där det finns organisationer som vill utrota vampyrerna. Som samhällsskildring och skildring av  miljöer känns filmen väldigt realistisk. Om det inte hade varit för vampyrerna förstås. Huvudpersonerna tillhör inte överklassen som ju är bruktigt i TV-serier.
Varför blir man nu fascinerad av vampyrsagor?" Sagor handlar ofta om hur det är att vara människa. Och förhållandet människor emellan. Att de kan spela en betydelsefull roll i en människas utveckling har bland andra den amerikanske psykoanalytikern Bettelheim visat." (ur Sagan och det omedvetna språket)
Enligt Paul Jan Brudal kan barn genom sagor  leva ut aggresiva och destruktiva impulser på ett ofarligt fantasiplan. Man kan övervinna känslor av mindervärdighet och svaghet genom att identifiera sig med sagans listige lille parvel som ger sig ut i världen och får prinsessan och halva kungariket trots alla motgångar och faror. Den listige lille parveln i vampyrfilmerna är de unga tjejerna som lyckas få alla vampyrer i sin hand och dessutom inte drar sig för att överge dem om de är för elaka eller destruktiva.

Nutida ideal med kontroll över allt i livet, sockersug, nikotinsug mm motsvaras av vampyrernas beundransvärda kontroll över sina impulser att suga människoblod. De goda vampyrerna nöjer sig nämligen med djurblod eller true blood som är en syntetisk variant som går att köpa i villket snabbköp eller i vilken bar som helst.
True blood är en riktigt mustig vuxensaga med mycket realistiska skildringar av miljöer och människor (visserligen människor med övernaturliga krafter och fantasifigurer) med paralleller till samhället, den amerikanska södern, rasmotsättningar.
Vampire diaries är en annan lite snällare och mer rumsren variant i mer överklassbetonad miljö men med sagans alla ingedienser och vinster.
Jag erkänner att jag är biten av båda dessa vampyrserier.


Bad things

Fem hekshattar


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0